,
Gratis advies?

Bel direct met één van onze experts of laat uw gegevens achter en wij bellen u terug. 

Bel mij terug

Van PBM richtlijn 89/686 naar Europese verordening 2016/425

De Europese regelgeving voor persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) is gewijzigd op 21 april 2016. De nieuwe Europese verordening 2016-425 vervangt hierbij richtlijn PBM 89/686 en de daarop gebaseerde Nederlandse wetgeving. In onderstaand artikel kunt u lezen wat de wetswijziging inhoudt en wat het voor u betekent.

Dit betekent de wijziging voor u

Onderdeel van de veranderingen is dat de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van PBM is verspreid over de hele keten. Door deze wijziging is het voor u van groot belang dat u kan vertrouwen op de leverancier. Wanneer u klant bent bij Berendsen, dan betekent dit dat er automatisch toezicht is op de doekleveranciers en producent. Ook is er een grote kennis van de huidige en aankomende normeringen.

Daarnaast hebben wij als grote partij afspraken met andere gerenommeerde leveranciers waarvan we weten dat zij deze zaken net zo belangrijk vinden als dat wij dat doen.

Wanneer u klant bent bij Berendsen hoeft u zich geen zorgen te maken. Uw kledingstukken worden namelijk automatisch aangepast aan de nieuwe verordening. Zo voldoet uw kleding automatisch aan de laatste eisen zonder dat u hier iets voor hoeft te doen en natuurlijk gratis. En bent u ervan verzekerd dat uw medewerkers altijd kleding dragen die volgens de laatste normeringen is gecertificeerd.

Wat betekent de wijziging?

Het eerste wat opvalt is dat het niet langer een richtlijn, maar een verordening betreft. Dit betekent dat de wet niet langer opgenomen hoeft te worden in de nationale wetgeving. Een verordening is namelijk direct van invloed in de lidstaten. De verordening is van kracht gegaan op 21 april jongstleden en de komende twee jaar geldt een overgangsperiode. Hierin kunnen alle partijen zich op de wijziging voorbereiden. Op 21 april 2018 moeten dus alle PBM voldoen aan de verordening. Wel mogen producten die voldoen aan de oude richtlijn op de markt worden uitgebracht tot en met 20 april 2019.

Wat houdt de wijziging precies in?

  • De categorieën waarin de PBM worden ingedeeld zijn aangepast. Zo is de lijst met complexe PBM, ook wel categorie 3 genoemd, uitgebreid met PBM voor gehoorbescherming.
  • Het gebied waarop de verordening van toepassing is, is breder ten opzichte van de oude richtlijn. PBM voor particulier gebruik en PBM die online verkocht zijn, vallen ook onder de verordening.
  • Certificaten die worden afgegeven door testinstituten – de zogenoemde notified bodies – zijn nog maar voor een bepaalde tijd geldig. Dat houdt in dat PBM daarna verplicht opnieuw getest en gecertificeerd moeten worden. Als een leverancier dit niet doet, dan plegen ze een economisch delict.
  • De certificeringsinstituten krijgen ook nieuwe eisen, zo weet een producent of gebruiker dat het instituut ook aan de laatste eisen voldoet.
  • Conformiteitsverklaringen moeten door uw leverancier meegeleverd worden met de producten. In een conformiteitsverklaring geeft de producent aan dat het product voldoet aan alle eisen.
  • De verantwoordelijkheden en verplichtingen in de handelsketen worden duidelijker beschreven door een verscherpt markttoezicht. Niet alleen de producenten, maar ook importeurs en distributeurs zijn verantwoordelijk voor de verkochte PBM. Dankzij deze wijziging weten niet alleen producenten en handelaars waar zij voor verantwoordelijk zijn, maar weet u als bedrijf ook wat u van uw leverancier mag verwachten.

Wilt u de nieuwe verordening 2016/425 in zijn geheel inzien? Bekijk dan hier de wetgeving.

Waarom wordt de wetgeving gewijzigd?

Aanvankelijk was de PBM-richtlijn ingesteld in 1989 om een verenigde Europese goederenmarkt te laten ontstaan. De handelsgrenzen konden opgeheven worden door eisen vast te leggen, waaraan alle goederen moesten voldoen. Hierdoor kon de veiligheid en gezondheid voor de gebruikers geborgd worden door gebruik te maken van normen.

Hoewel de richtlijn heeft gedaan waar hij voor opgesteld was, had deze toch zijn beperkingen. Onder andere om deze reden was de richtlijn toe aan een herziening. Verordening 2016/425 is hiervan het gevolg.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de nieuwe verordening die deel uitmaakt van de Europese regelgeving? Of wilt u weten wat er specifiek voor uw bedrijfskleding gaat veranderen? Vul dan uw vraag in op onderstaand formulier. 

Wilt u gratis advies van een expert?

Eva Hermans
Product specialist

Als product specialist help ik u graag verder. Ik help bedrijven dagelijks met het uitzoeken van wet- en regelgeving rondom bedrijfskleding en de vertaling hiervan naar hun dagelijkse praktijk.