,
Gratis advies?

Bel direct met één van onze experts of laat uw gegevens achter en wij bellen u terug. 

Bel mij terug

Bedrijfskleding kiezen? Eerst de werkvloer op!

De keuze voor bedrijfskleding wordt vaak vanachter een bureau gemaakt. Sluit het dan wel aan op de praktijksituatie? Ik kom regelmatig in bedrijven waar de veiligheidscoördinator met volle overtuiging een bepaald type veiligheidskleding heeft aangeschaft omdat de kleding voldoet aan de specifieke normen. Achteraf blijken de dragers minder enthousiast. In dit blog probeer ik in te gaan op hoe kleding beter geaccepteerd wordt door de dragers, zodat ze veilig aan het werk gaan.

Tekst: Eva Hermans, productspecialist

 

Nieuwe veiligheidskleding

Zo ging ik laatst op bezoek bij een productiebedrijf van onderdelen voor de transportsector waar veel wordt gelast. De werkruimtes zijn warm en de medewerkers hebben te maken met hitte en vuur. Daarom besloot het management dat er veiligheidskleding moest komen die voldoet aan de wettelijke normen.

Juiste kleding… 

De veiligheidscoördinator vond in een brochure een veiligheidsbroek en -jas die voldoen aan de ISO 11611-norm: bescherming tegen lasspatten, vuur en hitte. ‘Mooi’, dacht de coördinator. ‘Mijn collega’s lassen elke dag. Deze kleding moeten we hebben.’

… of toch niet?

Eenmaal aangeschaft, klaagden de collega’s dat de kleding te warm is. Door de laswerkzaamheden loopt de temperatuur in de loods soms op tot 50 °C. De nieuwe bedrijfskleding is weliswaar veiliger, maar de stof is daardoor ook een stuk dikker dan de katoenen polo’s die voorheen werden gedragen.

Selecteer de juiste laskleding om uw lassers te beschermen.

Lassen in bakken

Daarbij kwam de veiligheidscoördinator zelf nooit in de loods, waardoor hij niet wist dat lassen veelal gebeurt in afgesloten ‘bakken’. Collega’s steken alleen hun handen in deze bak en zijn dus al beschermd tegen vonken of spatten. De solide – maar dikke en warme – veiligheidskleding is in deze situatie dus overbodig.

Veiligere kleding: veiligere situatie?

Dit voorbeeld staat niet op zichzelf. Ik kom vaker in bedrijven waar de bedrijfskleding niet goed aansluit op de praktijk. Dat is jammer, want in het bedrijf zoals hierboven zullen collega’s de dikke veiligheidsjas waarschijnlijk thuislaten. De situatie is dan niets verbeterd, terwijl er wel een investering is gedaan.

Rondje door uw bedrijf

Het is erg belangrijk om de dragers te betrekken in de keuze voor bedrijfskleding. Zij moeten er immers elke dag in werken. Dat kan bijvoorbeeld via een draagtest en door een rondje door het bedrijf te lopen waarbij de situatie in kaart wordt gebracht.
Ik help u graag bij zo’n draagtest en risico-inventarisatie van de werksituatie. Want bedrijfskleding is vaak een keuze voor jaren. Die maakt u niet achter een bureau, maar op de plek waar de werkzaamheden echt worden verricht.

Wilt u vrijblijvend advies over uw veiligheidskleding?

Eva Hermans
Productspecialist

Als productspecialist help ik u graag verder. Ik help bedrijven dagelijks met het uitzoeken van wet- en regelgeving rondom veiligheidskleding en de vertaling hiervan naar de dagelijkse praktijk. 

Stel uw vraag