,
Gratis advies?

Bel direct met één van onze experts of laat uw gegevens achter en wij bellen u terug. 

Bel mij terug

Pas op! Thuiswassen kan de veiligheid van uw medewerker beïnvloeden

Als werkgever geeft u om de veiligheid en gezondheid van uw medewerkers. Dit is ook opgenomen in de EU-wetgeving. Een onderdeel hiervan is het verstrekken van gecertificeerde beschermende bedrijfskleding en andere persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).

Hoewel niet iedereen zich hier altijd van bewust is, zijn werkgevers volgens diezelfde wetgeving ook verplicht om de kwaliteit te waarborgen gedurende de levensduur van de bedrijfskleding. Echter laat de praktijk zien dat het onderhoud van eigen werkkleding vaak aan de werknemers wordt overgelaten. Dit gebruik is helaas niet zonder risico. Lees in onderstaand artikel over een onderzoek naar de gevaren van het thuiswassen van bedrijfskleding.

 

Marktonderzoek naar thuis wassen

De GfK is een organisatie die zich bezighoudt met globaal marktonderzoek. Zij hebben  onderzoek gedaan naar consumentengedrag bij het thuiswassen van werkkleding. De resultaten laten zien dat het thuiswassen gevolgen heeft voor de beschermende eigenschappen van bedrijfskleding en dat de veiligheid van de drager in het gedrang komt. Lees hier de volledige onderzoeksresultaten van het GfK-onderzoek.
 
Uit het onderzoek kwamen de volgende redenen naar voren om bedrijfskleding niet thuis te wassen:
 
  1. Thuis wassen garandeert niet dat alle vlekken en vuil adequaat verwijderd worden zonder de beschermende eigenschappen aan te tasten. Bijvoorbeeld: achtergebleven vuil op een lasoverall hoeft niet zichtbaar te zijn, maar kan toch branden. En donkere vlekken op zichtbaarheidskleding zorgen ervoor dat uw medewerk niet meer zichtbaar is.
  2. Thuis wassen kan deels of helemaal de effectiviteit van de beschermende kwaliteiten aantasten. Hierdoor komt de veiligheid van de drager in gevaar. Kleding met chemicaliën bescherming moet bijvoorbeeld tijdens het wasproces herbehandeld worden. Dit is niet mogelijk tijdens het thuiswassen van de kleding. Wat betekent dat de beschermende werking na 5 tot 10 wasbeurten verdwenen is.
  3. Thuisgewassen werkkleding wordt niet geïnspecteerd en behandeld zoals dat wel gebeurt bij professionele en industriële wasserijen. Veel beschermende eigenschappen, zoals chemicaliën bescherming of de zichtbaarheid van reflecterende banden, zijn niet te controleren met het blote oog. De kleding kan veilig lijken, maar dit in de praktijk niet zijn.
  4. Bij het thuiswassen wordt niet bijgehouden hoe vaak een kledingstuk is gewassen of andere registraties die vitaal zijn om te bepalen wanneer een kledingstuk vervangen moet worden.
 
Als werkgever wilt u natuurlijk dat uw medewerkers zo veilig mogelijk werken. Wellicht helpt bovenstaande informatie u met de keuze of u het onderhoud van bedrijfskleding in eigen beheer wilt houden of uitbesteden. Wilt u meer weten over de risico's van thuiswassen of de voordelen van het uitbesteden van het onderhoud uitbesteden? Neem dan vrijblijvend contact op met Berensen via onderstaand formulier of lees hier het volledige bericht van ETSA.

Stel direct uw vraag

Vul het contactformulier in en wij reageren binnen één werkdag op uw vraag.

Uw bedrijfsnaam:
 
 
Uw naam:*
 
 
Uw e-mail*
 
 

Waar kunnen we u mee helpen?
 
 

 
 

 
 

Wilt u meer artikelen lezen over de metaalindustrie?

http://www.berendsen.nl/whitepaper-laskleding
http://www.berendsen.nl/whitepaper-laskleding
Laskleding

Laskleding

Hoe kiest u de juiste kleding voor uw lassers? Lees onze zes handige tips.
Download de whitepaper
http://www.berendsen.nl/medewerkers-overtuigen-is-zinloos
http://www.berendsen.nl/medewerkers-overtuigen-is-zinloos
Veilig gedrag

Veilig gedrag

Verander het onbewuste gedrag van medewerkers, zodat zij veilig werken
Lees meer
http://www.berendsen.nl/service-contact
http://www.berendsen.nl/service-contact
Advies nodig?

Advies nodig?

Heeft u vragen over de meest geschikte kleding voor uw situatie?
Neem contact op
Stel uw vraag