,
Gratis advies?

Bel direct met één van onze experts of laat uw gegevens achter en wij bellen u terug. 

Bel mij terug

Blijvend beschermd met de SUCAM

Om beschermende kleding veilig te houden, is binnen Europa de SUCAM richtlijn CEN/TR 15321:2006 opgesteld. In dit artikel leest u wat de SUCAM voor u als werkgever of veiligheidskundige betekent en hoe deze richtlijn zich tot de overige Europese richtlijnen verhoudt.

SUCAM richtlijn

Als werkgever houdt de verantwoordelijkheid niet op bij het verstrekken van de juiste veiligheidskleding. Het gebruik, de reiniging en het onderhoud van de kleding vallen ook onder de verantwoordelijkheden van de werkgever. Om u te helpen met het juiste onderhoud in de praktijk is op Europees niveau de richtlijn CEN/TR 15321:2006 opgesteld. In de praktijk wordt dit de SUCAM genoemd, wat een afkorting is voor Selection, Use, Care and Maintenance of protective clothing (selectie, gebruik en onderhoud van beschermende kleding).

Selectie op basis van de RI&E

Met de risico inventarisatie en -evaluatie (RI&E) bepaalt u in eerste instantie welke beschermende kledij noodzakelijk is om de veiligheid van uw medewerkers te waarborgen. De SUCAM verwijst dan ook naar de RI&E. Vervolgens dient u aan de medewerkers duidelijk te maken hoe de kleding het beste gebruikt kan worden. Licht de mogelijkheden en beperkingen van de kleding toe, zodat iedereen op de hoogte is van de voor- en nadelen. Een toolbox kan een goede methode zijn om werknemers hiermee te leren omgaan. Wilt u hulp bij het organiseren van een toolbox meeting? Neem dan vrijblijvend contact met ons op met het formulier aan de linkerzijde.

Onderhoud van de beschermende kleding

In de SUCAM staat ook dat u als werkgever de verantwoordelijkheid draagt om de kleding goed te verzorgen en reinigen. Dit wordt vaak uitbesteed aan professionele wasserijen die de beschermingsfunctie van de kleding kunnen onderhouden. Speciale procedures dienen gevolgd te worden voor de reiniging, ontsmetting en opslag.

Het laatste onderdeel van de SUCAM houdt in dat ook het onderhoud gegarandeerd moet zijn. Hieronder wordt de inspectie, reparatie en vervanging van kledingstukken verstaan. De reiniging en het onderhoud vallen onder de volledige service van Berendsen. Indien u uw kleding laat verzorgen door Berendsen heeft u als werkgever hier geen omkijken naar en houden wij de kwaliteit van uw kleding hoog.

Wilt u vrijblijvend advies over uw bedrijfskleding?

Hester
Bedrijfskleding adviseur

Als bedrijfskleding adviseur help ik u graag verder. Ik help bedrijven dagelijks met het uitzoeken van de juiste bedrijfskleding voor hun werkzaamheden. Ik beantwoord graag uw vragen.

Stel uw vraag