,
Gratis advies?

Bel direct met één van onze experts of laat uw gegevens achter en wij bellen u terug. 

Bel mij terug

Veel overtredingen bij chemiebedrijven

Uit inspectierapporten van Brzo-bedrijven is gebleken dat van de 400 chemische bedrijven wel 20 tot 25% een middelzware tot zware overtreding van de regels heeft begaan in de afgelopen twee jaar. Wanneer ook lichte overtredingen worden meegenomen, komen we tot een lijst van ongeveer 200 chemische bedrijven die in deze periode de regels braken. Lees meer in dit artikel hoe Berendsen chemische bedrijven kan helpen om de regels omtrent kleding eenvoudig te volgen.

Administratieve rompslomp

Ondanks de grote hoeveelheid bedrijven die de regels overtraden, bleek slechts in vijf gevallen de veiligheid dusdanig onder de maat was, dat het werk neergelegd moest worden. In veel gevallen kon de veiligheid niet aangetoond worden, omdat de administratie niet op orde was, volgens Ira Helsloot, hoogleraar besturen van veiligheid in Nijmegen.

Wanneer u klant bent bij Berendsen, bent u weinig tijd kwijt met de administratie omtrent veiligheidskleding. Het kledingmanagement wordt u namelijk grotendeels uit handen genomen. Met het Mijn Berendsen portaal, kunt u inzichtelijk krijgen welke veiligheidskleding u in omloop heeft en wat het inleverpercentage is. Zo kunt u bijvoorbeeld aantonen dat u voldoet aan de SUCAM richtlijn. Deze richtlijn stelt voorwaarden aan de selectie, het gebruik en het onderhoud van uw kleding.

Elk bedrijf dat onveilig werkt is er één teveel

Hoewel niet in alle gevallen sprake was van daadwerkelijk onveilig werken en er in vergelijking met voorgaande jaren een daling is van het aantal overtredingen, is elk bedrijf dat de veiligheidsregels overtreedt er natuurlijk één teveel. Zo geeft VNCI-directeur Collete Alma aan: ‘Werken aan veiligheid is binnen de chemische industrie een continu proces van kennis vergaren, ervaringen opdoen, leren van elkaar en verbeteringen doorvoeren. Hoe vervelend ook, het kan gebeuren dat er iets fout gaat. Het is belangrijk dat chemiebedrijven deze fouten en incidenten analyseren, elkaar daarop aanspreken en ervan leren, en daardoor voorkomen dat ze dezelfde fouten nog eens maken.’

Medewerkers van chemiebedrijven dienen nooit onnodig risico te lopen op gevaar door lekkages en explosierisico’s. Daarom is het belangrijk dat men de juiste veiligheidskleding draagt, bijvoorbeeld chemicaliën resistente kleding of anti-statische kleding die aan de juiste normeringen voldoet.
Wilt u zeker weten dat uw collega’s de juiste veiligheidskleding dragen en dat uw kledingoplossing de risico’s minimaliseert, vraag dan vrijblijvend advies van onze adviseurs.

Bronnen:
Arbo online (2017, 21 februari). Chemiebedrijven vaak in de fout.

Arbo online (2017, 22 februari). Reactie VNCI op veiligheid chemie.
Graaf, P. de (2017, 9 februari). Chemische bedrijven overtreden vaak de regels: inspecteurs zitten ‘erbovenop’. De Volkskrant.

Wilt u vrijblijvend advies over uw bedrijfskleding?

Hester
Bedrijfskleding adviseur

Als bedrijfskleding adviseur help ik u graag verder. Ik help bedrijven dagelijks met het uitzoeken van de juiste bedrijfskleding voor hun werkzaamheden. Ik beantwoord graag uw vragen.

Stel uw vraag

  

Bent u ook op zoek naar een passende kledingoplossing?

http://www.berendsen.nl/fr_FR/assortiment/chemicalien-kleding-huren
http://www.berendsen.nl/fr_FR/assortiment/chemicalien-kleding-huren
Chemie kleding

Chemie kleding

Alle eigenschappen van chemicaliën resistente kleding op een rij.
Lees meer
http://www.berendsen.nl/fr_FR/assortiment/antistatische-kleding-huren
http://www.berendsen.nl/fr_FR/assortiment/antistatische-kleding-huren
Antistatische kleding

Antistatische kleding

Werk in deze veiligheidskleding bij explosiegevaar.
Lees verder
http://www.berendsen.nl/fr_FR/service-contact
http://www.berendsen.nl/fr_FR/service-contact
Advies nodig?

Advies nodig?

Heeft u vragen over de meest geschikte kleding voor uw situatie?
Neem contact op