,
Gratis advies?

Bel direct met één van onze experts of laat uw gegevens achter en wij bellen u terug. 

Bel mij terug

Alleen de aanschaf van foodschoenen is niet meer voldoende

Foodschoenen zorgen ervoor dat uw medewerkers veilig, hygiënisch en comfortabel werken. Dit zorgt voor meer gemak binnen uw bedrijf en een hogere efficiency. In dit artikel komt u erachter dat alleen de aanschaf van foodschoenen niet voldoende is. Om langer te profiteren van de voordelen die foodschoenen bieden, moet u ook zorgen voor goede reiniging en onderhoud.

Voldoen aan de richtlijnen

Foodschoenen horen comfortabele veiligheidsschoenen te zijn, die voldoen aan alle wettelijke veiligheids- en hygiënevoorschriften. De wet op Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM 89/391/EEC, art. 4 deel 6) verplicht werkgevers om te zorgen voor blijvend goed functionerende en hygiënische beschermingsmiddelen, waaronder schoenen. Hierdoor moet u ook de juiste veiligheidsschoenen verschaffen aan uw medewerkers.

Volgens de wet op Persoonlijke Beschermingsmiddelen is de aanschaf van schoenen alleen niet voldoende. De schoenen horen regelmatig geïnspecteerd en getoetst te worden aan de wettelijk vastgestelde normen. Eventueel moeten de veiligheidsschoenen gereconditioneerd of vervangen worden als dit uit de toetsing blijkt. Zo draagt u bij aan het terugdringen van slipgevaar, een optimale antistatische werking en bescherming tegen vocht.

 

Noodzaak van onderhoud en reiniging

Foodschoenen moeten blijven voldoen aan strenge hygiënevoorschriften, een zorgvuldige en desinfecterende reiniging is daarom van belang.  Zo houden de schoenen hun topconditie en zien ze er netjes en verzorgd uit. Zeker voor de voedingsmiddelenindustrie is het van groot belang dat de schoenen hygiënisch schoon blijven. In (bijna) alle hygiënecodes wordt gesproken over dat de foodschoenen aanwezig en goed te reinigen moeten zijn. Zelfs na intensief gebruik! Goed onderhoud en de controle hiervan dragen eraan bij dat schoenen langer meegaan. Hiermee voorkomt u het onnodig vervangen of het weggooien van dure materialen.

Wanneer alle medewerkers veiligheidsschoenen dragen kan ook het ziekteverzuimpercentage verlaagd worden. Medewerkers die goed beschermd zijn, lopen minder gevaar dankzij antislipzolen en stalen neuzen waardoor de kans dat zij uitvallen door bedrijfsongevallen minder groot is. Daarnaast voorkomen droge en schone schoenen de kans op huidirritaties en gewrichtsklachten. Medewerkers kunnen zich concentreren op hun werkzaamheden.

Hygiëne op de werkvloer

Door een regelmatige reiniging van uw foodschoenen, draagt u bij aan een grotere hygiëne op de werkvloer. In de voedingsmiddelenindustrie wil men graag witte schoenen dragen, zodat het vuil duidelijk zichtbaar is. Zo weet de drager precies wanneer de schoenen gewisseld moeten worden.

Echter wil men in high care of maximum care ruimtes graag onderscheid maken tussen de verschillende afdelingen om bijvoorbeeld kruisbesmetting te voorkomen. Bij Berendsen maken we met kleuren in de zolen duidelijk of schoenen wel of niet in een bepaalde ruimte gedragen mogen worden. Zo weert u medewerkers van verkeerde afdelingen en borgt u de hygiëne en veiligheid van uw product.

 

Persoonsgebonden

Ook maakt u ook een slimme keuze voor de persoonlijke hygiëne van medewerkers door een grondige reiniging en reconditionering van de veiligheidsschoenen. Met gereinigde schoenen draagt u namelijk bij aan frisse en droge voeten. Het is hierbij belangrijk dat de schoenen persoonsgebonden zijn. Door bijvoorbeeld met chips te werken, kunt u schoenen toewijzen aan een vaste drager. De chips kunnen eenvoudig uitgelezen worden, zodat u precies ziet of de schoenen regelmatig gereinigd worden.

Het is aan te raden om per vaste medewerker twee paar schoenen beschikbaar te stellen. Zo zit de drager nooit zonder schoenen wanneer reiniging en onderhoud plaatsvinden. Een bijkomend voordeel van regelmatige reiniging is dat de hinderlijke zweetlucht uit te lang gedragen, slecht gereinigde schoenen verleden tijd is.

Voor uw tijdelijke krachten kiest u een aantal maatgebonden veiligheidsschoenen die rouleren. Zo zijn zij ook verzekerd van de juiste veilige schoenen.

Wilt u vrijblijvend advies over foodkleding?

Mark Voskamp
Adviseur foodkleding

Als adviseur foodkleding help ik u graag verder. Ik help bedrijven dagelijks met het kiezen van de juiste oplossing.

Wilt u meer artikelen over de voedingsmiddelenindustrie lezen?

http://www.berendsen.nl/fr_FR/food-artikelen/kleur-bekennen-in-de-food
http://www.berendsen.nl/fr_FR/food-artikelen/kleur-bekennen-in-de-food
Kleur bekennen

Kleur bekennen

Bescherm uw product, zodat deze veilig blijft voor consumptie.
Ontdek hoe u dit doet
http://www.berendsen.nl/fr_FR/food-artikelen/de-juiste-foodkleding-selecteren
http://www.berendsen.nl/fr_FR/food-artikelen/de-juiste-foodkleding-selecteren
De juiste foodkleding

De juiste foodkleding

Welke factoren spelen mee bij het selecteren van de juiste foodkleding?
Lees het hier
http://www.berendsen.nl/fr_FR/food-artikelen/voorkom-ondermijning-van-hygiene
http://www.berendsen.nl/fr_FR/food-artikelen/voorkom-ondermijning-van-hygiene
Hygiëne bijhouden

Hygiëne bijhouden

Kom erachter of kleding wordt ingeleverd, door de wasbeurten te registreren.
Lees meer