,
Gratis advies?

Bel direct met één van onze experts of laat uw gegevens achter en wij bellen u terug. 

Bel mij terug

Veiligheidskleding & normeringen

Aan het einde van een werkdag wil iedereen veilig en ongeschonden weer naar huis gaan. Veiligheidskleding en persoonlijke beschermingsmiddelen spelen hierbij een belangrijke rol. Ze zijn het laatste redmiddel voor de drager wanneer er iets gebeurt. Het is dus essentieel dat de juiste veiligheidskleding wordt gedragen, tegen de juiste gevaren. Lees in dit artikel wat de meest voorkomende normeringen zijn voor veiligheidskleding en waartegen zij bescherming moeten bieden.

Vlamvertragende kleding

Als een medewerker tijdens werkzaamheden in contact komt met hitte of vlammen bestaat een aanzienlijk risico op thermische gevaren als verbranding, brandwonden en hittestuwing. Situaties waar deze risico’s voorkomen zijn werken met ovens, gesmolten metalen, aluminium of glas. Ook in explosiegevaarlijke zones en vele andere situaties is verbranding een reëel risico. Vlamvertragende of vlamwerende kleding kan de huid beschermen tegen deze gevaren.

Wanneer kleding bewezen vlamvertragende eigenschappen heeft, wordt deze gecertificeerd volgens de Europese normering EN-ISO 11612. De stof biedt dan minimaal bescherming tegen kort contact met vlammen en minimaal één andere vorm van hitte. 

Hoge zichtbaarheidskleding

Door werken of lopen in de buurt van een trein, auto’s, (rijdende) hijskraan en heftrucks is er een verhoogde kans op een ernstig ongeval omdat je niet of niet op tijd zichtbaar bent. Dit kan overdag zijn maar ook in de nacht of in slechte weersomstandigheden, zoals regen en hagel. Het is daarom belangrijk in dergelijke omstandigheden om de zichtbaarheid te verhogen. Dit kan door het dragen van hoge zichtbaarheidskleding die voldoet aan de normering EN-ISO 20471

Chemicaliën resistente kleding

Chemicaliën kunnen als gas, vloeibare- of vaste vorm een levensgevaarlijk risico vormen voor uw medewerkers. Bij contact kan long-, oog-, of huidschade ontstaan, maar ook een (stof)explosie, brandwonden, verstikking of infecties. Als medewerkers in contact kunnen komen met gevaarlijke biologische, fysische of chemische stoffen bent u verplicht om de juiste chemicaliën resistente kleding en overige PBM voor hen te verzorgen.

Laskleding

Bij lassen en slijpen is het dragen van laskleding aan te raden om te voorkomen dat lasspatten of –druppels brandwonden op de huid veroorzaken. Een ander risico is dat straling en hitte de huid beschadigen. Ten slotte voorkomt laskleding dat kleding vlam vat en daarmee letsel veroorzaakt. In de Europese normering EN-ISO 11611 is vastgelegd aan welke eisen laskleding moet voldoen.

Bescherming tegen een vlamboog

Wanneer je werkt met elektriciteit, loop je het risico om blootgesteld te worden aan een vlamboog. Dit is een korte maar heftige explosie, als gevolg van kortsluiting. Dit komt bijvoorbeeld door beschadigde isolatie, verkeerde schakelhandelingen of een fout in de installatie. Het gebeurt dus tijdens handmatig werk aan schakelkasten, waardoor een slachtoffer altijd dicht op de explosie staat. Dit maakt een vlamboog erg gevaarlijk. De normering die van toepassing is, is de Europese norm EN-IEC 61482-1-2.

Bescherming tegen statische elektriciteit

Maar wanneer er bij de ontlading van statische elektriciteit een vonkje vrijkomt in een explosievaarlijke omgeving (ook wel atex-omgeving genoemd) dat ontstaat het gevaar op een ontploffing. Medewerkers lopen het risico op brandwonden en hittestuwing. Om een ontploffing als gevolg van statische elektriciteit te voorkomen, moeten medewerkers speciale antistatische veiligheidskleding dragen die voldoet aan de EN 1149.

Voor meer informatie over de risico’s en normeringen kunt u terecht op de website van Veilig Gedragen. Dit is een initiatief vanuit Berendsen in samenwerking met veiligheidskundigen.

Stel direct uw vraag

Vul het contactformulier in en wij reageren binnen één werkdag op uw vraag.

Uw bedrijfsnaam:
 
 
Uw naam:*
 
 
Uw e-mail*
 
 

Waar kunnen we u mee helpen?
 
 

 
 

 
 

Wilt u meer artikelen over de voedingsmiddelenindustrie lezen?

http://www.berendsen.nl/en_US/assortiment/food-schoenen-huren
http://www.berendsen.nl/en_US/assortiment/food-schoenen-huren
Foodschoenen

Foodschoenen

Draag foodschoenen voor optimale hygiëne in de foodproductie
Bekijk het hier
http://www.berendsen.nl/en_US/assortiment/food-kleding-huren
http://www.berendsen.nl/en_US/assortiment/food-kleding-huren
Foodkleding

Foodkleding

Bekijk welke oplossingen mogelijk zijn voor foodkleding.
Lees verder
http://www.berendsen.nl/en_US/service-contact
http://www.berendsen.nl/en_US/service-contact
Advies nodig?

Advies nodig?

Heeft u vragen over de meest geschikte kleding voor uw situatie?
Neem contact op
Stel uw vraag