EN ISO 20471

De huidige norm voor zichtbaarheidkleding is de EN ISO 20471. Bij veel bedrijfsmatige activiteiten is zichtbaarheid van belang voor een goede veiligheid. Zoals bij werk aan de weg, het spoor of in (donkere) productieruimten. Maar ook in gangbare beroepen kan kleding met reflectie raadzaam zijn. Kleding met de norm EN ISO 471 zorgt ervoor dat medewerkers zichtbaar zijn.

 

De EN ISO 20471 is verdeeld in drie klassen:

• Klasse 1 - Verbetert de zichtbaarheid. Alleen te gebruiken bij een laag botsingrisico en ongelukken. Of voor extra zichtbaarheid binnen het bedrijf.
• Klasse 2 - Zorgt voor een goede zichtbaarheid. Te gebruiken bij mogelijke kans op botsingen, zoals in de wegenbouw of koeriersdiensten. Ook aan te bevelen bij werkzaamheden tijdens schemerperiodes.
• Klasse 3 - Zorgt voor optimale zichtbaarheid in alle denkbare werksituaties en bij een hoog botsingrisico. Ook aan te bevelen bij werkzaamheden in het donker.

Voldoen aan de EN ISO 20471

Hoe hoger uw risico, hoe hoger de vereiste klasse. Hoe hoger de klasse, hoe meer reflecterend materiaal uw kleding zou moeten hebben. U kunt kleding combineren om een hogere klasse te bereiken

EN ISO 20471 en onderhoud

Bedrijfskleding die voldoet aan de EN ISO 20471-norm vraagt om professioneel onderhoud. Als de kleding verkeerd wordt gewassen of gedroogd, kan dat de kwaliteit van de kleding en reflectie nadelig beïnvloeden. Ook kunnen reflectiebanden en fluorescerende delen vervagen of slijten.


Berendsen reinigt bedrijfskleding regelmatig. Dat gebeurt met professionele reinigingsapparatuur, op de juiste temperatuur en met geschikte reinigingsmiddelen. Zo blijven de beschermende eigenschappen van kleding met de norm EN ISO 20471 langdurig behouden. Berendsen controleert de kwaliteit van de reflectiebanden en fluorescerende delen doorlopend op kwaliteit, bij elke reinigingsbeurt.

De verschillen tussen de EN ISO 20471 en de EN 471

Bij de herziening van deze normering zijn een aantal veiligheidskenmerken aangescherpt. Hieronder vind u de meest relevante aanpassingen:

  • De kleurechtheid van het doek wordt ook na minimaal 5 wasbeurten getest. In de oude normering werd alleen de kleurechtheid van het nieuwe doek getest. ◦ Bij Berendsen testen we de kleding ook na industrieel wassen waardoor uw zichtbaarheid gewaarborgd blijft na het wassen.
  • Een klasse 3 kledingstuk kan alleen nog gecertificeerd worden wanneer het bovenlichaam voorzien is van reflectiebanden en fluorescerende doek, inclusief de mouwen of de broekspijpen. Het is niet mogelijk om een bodywarmer of broek te laten certificeren volgend klasse 3. ◦ Dit biedt meer veiligheid. In iedere werkpositie is uw medewerker zichtbaar.
  • De materiaaleisen die gelden voor het fluorescerende materiaal, gelden nu ook voor het contrast materiaal. ◦ Bijvoorbeeld, sterkte, scheurweerstand, enz.
  • Het pictogram in en op de kleding wordt aangepast. Het hesje op de tekening krijgt zowel horizontale als verticale reflectiebanden.
  • Er wordt naast het pictogram nog maar gebruik gemaakt van 1 classificering. ◦ De specifieke klasse voor de reflecterende banden vervalt naast het pictogram. Er mag in de EN ISO 20471 alleen nog gebruik worden gemaakt van klasse 2 reflectiebanden, maar dit wordt niet meer vermeld.
 
 
Deze tekst is informatief van aard. Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen. Lees hier de gebruikersinstructies.


Wilt u meer weten over de EN ISO 20471? Download één van onze whitepapers.

De basis van signaalkleding: Alles wat u moet weten over hoge zichtbaarheid

 

In deze beknopte gids proberen we de basiszaken van hoge zichtbaarheidskleding uit te leggen, zoals de eigenschappen van de kleding en de normeringen. We gaan hierbij in op de meest voorkomend thema's en vragen die we over dit onderwerp krijgen.

Download hem hier

 

 

 

Verschillen tussen EN 471 en EN ISO 20471

 
In deze handleiding presenteren wij de verschillen tussen de oude en de nieuwe norm. # We gaan hierbij in op de kledingklassen, de eisen aan het materiaal, pictogram en labels en overige belangrijke zaken.

Download hem hier

 

 

Collecties die voldoen aan deze normering

http://www.berendsen.nl/en_US/assortiment/rws-signaakleding-huren
http://www.berendsen.nl/en_US/assortiment/rws-signaakleding-huren
RWS

RWS

Speciaal voor medewerkers van Rijkswaterstaat: oranje kleur en extra striping
http://www.berendsen.nl/en_US/assortiment/multisplash-veiligheidskleding-huren
http://www.berendsen.nl/en_US/assortiment/multisplash-veiligheidskleding-huren
MultiSplash

MultiSplash

Multinorm kleding die voldoet aan 5 verschillende normeringen
http://www.berendsen.nl/en_US/assortiment/sparkle-veiligheidskleding-huren
http://www.berendsen.nl/en_US/assortiment/sparkle-veiligheidskleding-huren
Sparkle

Sparkle

Hoogzichtbare kleding die ook beschermt tegen hitte en lasspatten
http://www.berendsen.nl/en_US/assortiment/revision-signaalkleding-huren
http://www.berendsen.nl/en_US/assortiment/revision-signaalkleding-huren
RéVision

RéVision

Optimale zichtbaarheid voor medewerkers die nabij verkeer werken in vier kleurcombinaties
http://www.berendsen.nl/en_US/assortiment/lumi-signaalkleding-huren
http://www.berendsen.nl/en_US/assortiment/lumi-signaalkleding-huren
Lumi

Lumi

Verhoogde zichtbaarheid in geel/navy, met veel opbergmogelijkheden

Wilt u vrijblijvend advies over uw veiligheidskleding?

Eva Hermans
Productspecialist

Als productspecialist help ik u graag verder. Ik help bedrijven dagelijks met het uitzoeken van wet- en regelgeving rondom veiligheidskleding en de vertaling hiervan naar de dagelijkse praktijk.