,
Gratis advies?

Bel direct met één van onze experts of laat uw gegevens achter en wij bellen u terug. 

Bel mij terug

Roep de Listeria bacterie een halt toe

De Listeria-bacteria is een doorn in het oog bij veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie. Als men niet de juiste voorzorgsmaatregelen neemt krijgt de bacterie de kans om zich te verspreiden wat ernstige gevolgen voor de gezondheid van consumenten kan hebben. Lees in dit artikel hoe kruisbesmetting met de Listeria-bacterie kan worden voorkomen door goed gebruik van bedrijfskleding.

Listeria-bacterie

Hoewel er veel aandacht voor de Listeria-bacterie is, komt het regelmatig voor dat bedrijven producten moeten terugroepen. Zo riep Jumbo op 20 maart 2017 nog de gerookte snijworst terug door een mogelijke aanwezigheid van de bacterie.
 
De bacterie komt op veel plaatsen voor, maar wordt pas gevaarlijk in grotere hoeveelheden. Een verraderlijk feit is dat Listeria zich zelfs vermenigvuldigt bij lagere temperaturen, zoals in de koeling.
 

De gevolgen

Voorkom kruisbesmetting met ListeriaZonder de juiste maatregelen loopt het bedrijf risico op een mogelijke aanwezigheid van de Listeria  (en eventuele andere) bacteriën. Door dit gebrek in de voedselveiligheid kunnen met name zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem risico lopen op een voedselinfectie. De symptomen zijn o.a. misselijkheid, overgeven, buikkramp en koorts. In hele ernstige gevallen kan de afloop fataal zijn.
 
Daarnaast heeft een product recall ook gevolgen voor het bedrijf. Naast imagoschade maakt het bedrijf veel kosten voor bijvoorbeeld het terugroepen van het product, misgelopen inkomsten, vergoedingen en maatregelen om een volgende besmetting te voorkomen.
 

Voorkom kruisbesmetting

Bedrijven kunnen het nodige doen om besmetting met de Listeria-bacterie te voorkomen. Zo noemt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onder andere:
  • Een goede houdbaarheidsdatum;
  • De toepassing van een hygiënecode;
  • Het voorkomen van kruisbesmetting.
 
Voor het voorkomen van kruisbesmetting hebben we een aantal handvatten voor u:
  • Gebruik kleding met kleurmarkeringen. Door kleurmarkeringen aan te brengen in bijvoorbeeld de kraag is duidelijk op welke afdeling de kleding thuishoort. Hierdoor is de kleding zeer geschikt voor afdelingen met een hoog contaminatierisico.
  • Foodschoenen met een gekleurde zool kunnen op eenzelfde wijze ingezet worden. Op deze manier wordt onderscheid gemaakt tussen de afdelingen. Zorg ook voor een goede reiniging van de foodschoenen. Bij Berendsen kunt u bij de schoenen ook de reinigings- en onderhoudsservice nemen. Deze zorgt voor een zeer hoge kiemreductie.
  • Vanaf heden is het mogelijk om de toegang tot afdelingen te regelen met chips in de kleding. Dit biedt vele mogelijkheden, zoals het weigeren van toegang wanneer de kleding al op andere afdelingen is gedragen, of alleen bepaalde kleding toestaan. Een andere toepassing zou het weigeren van kleding zijn die al meerdere dagen is gedragen.
 
Bent u geïnteresseerd in deze toepassingen van bedrijfskleding of wilt u meer weten over het voorkomen van kruisbesmetting met behulp van hygiënische kleding of schoenen? Neem dan vrijblijvend contact op met Berendsen via onderstaand contactformulier.
 
 
Bronnen:
VMT (20 maart 2017). Jumbo haalt gerookte snijworst terug vanwege Listeria. Geraadpleegd op 6 april 2017, http://www.vmt.nl/Nieuws/Jumbo_haalt_gerookte_snijworst_terug_vanwege_Listeria-170320070000. 
NVWA. Geraadpleegd op 6 april 2017, https://www.nvwa.nl/onderwerpen/listeria-monocytogenes 

Stel direct uw vraag

Vul het contactformulier in en wij reageren binnen één werkdag op uw vraag.

Uw bedrijfsnaam:
 
 
Uw naam:*
 
 
Uw e-mail*
 
 

Waar kunnen we u mee helpen?
 
 

 
 

 
 

  

Wilt u de hygiëne verbeteren met foodkleding?

http://www.berendsen.nl/en_US/assortiment/food-schoenen-huren
http://www.berendsen.nl/en_US/assortiment/food-schoenen-huren
Foodschoenen

Foodschoenen

Draag foodschoenen voor optimale hygiëne in de foodproductie
Bekijk het hier
http://www.berendsen.nl/en_US/assortiment/food-kleding-huren
http://www.berendsen.nl/en_US/assortiment/food-kleding-huren
Foodkleding

Foodkleding

Bekijk welke oplossingen mogelijk zijn voor foodkleding.
Lees verder
http://www.berendsen.nl/en_US/service-contact
http://www.berendsen.nl/en_US/service-contact
Advies nodig?

Advies nodig?

Heeft u vragen over de meest geschikte kleding voor uw situatie?
Neem contact op
Stel uw vraag