,
Gratis advies?

Bel direct met één van onze experts of laat uw gegevens achter en wij bellen u terug. 

Bel mij terug

Verscherpte voorwaarden voor pechhulp langs de weg

Voor BOVAG- en VACO-leden is het noodzakelijk om door Rijkswaterstaat (RWS) vrijstelling te krijgen voor gebruik van de vluchtstrook. Denk hierbij aan het gebruik van de vluchtstrook om bij file naar een pechgeval te rijden. BOVAG- en VACO-leden moeten voldoen aan voorwaarden om deze vrijstelling te krijgen. Deze voorwaarden zijn sinds 1 januari 2017 verscherpt. Lees in dit artikel meer over de verscherpte eisen van RWS.

Verscherpte voorwaarden

Per 1 januari van dit jaar zijn certificaten en passen als gevolg van een succesvolle deelname aan de training ‘Veilig werken langs de weg’ slechts een beperkte periode geldig. Beiden zijn geldig als de oorspronkelijke uitgiftedatum niet langer dan vijf jaar geleden is. Medewerkers dienen dus voor de vervaldatum opnieuw de opleiding ‘Veilig werken langs de weg’ te volgen.
Ook geldt vanaf dit jaar dat certificaten en passen met een uitgiftedatum vanaf 1 januari 2017 uitsluitend geldig zijn als uit de certificaten en passen blijkt dat deze onder toezicht van de onafhankelijke Stichting Examenkamer zijn uitgegeven.

Overige eisen voor BOVAG- en VACO-leden

Naast het feit dat in de cabine van elk pechservicevoertuig een kopie van de ontheffing van RWS moet liggen, is het ook verplicht om hier de certificaten te bewaren van de pechservicemedewerkers waaruit blijkt dat zij goed zijn opgeleid. Daarnaast moeten Pechservicevoertuigen sinds 1 oktober 2016 voorzien zijn van gele frontflitsers in de grill op de voorzijde.
 
Sinds 2 juli 2015 is het ook belangrijk om de volgende eisen in acht te nemen:
  • Het beperkte snelheidsverschil tussen het pechservicevoertuig op de vluchtstrook en het overige verkeer.
  • De verlichting en rood-witte markering van het pechservicevoertuig moeten goed zichtbaar blijven. Zorg dus dat deuren slechts korte tijd open hoeven en voorzie de binnenkant van portieren van rood retro-reflecterend materiaal.
  • Een geel zwaailicht moet bovenop het pechservicevoertuig zijn aangebracht.
  • Indien een voertuig ontheffing van RWS heeft om bij een pechgeval over de vluchtstrook te mogen rijden, moet dit per geval in de administratie/werkorderbon zijn vastgelegd.

Verplichte veiligheidskleding

Sinds 2 juli 2015 is het ook verplicht voor bestuurders en pechhulp verlenende medewerkers om hoge zichtbaarheidskleding te dragen volgens NEN-EN-ISO 20471, klasse 3. Berendsen kan u helpen om te voldoen aan deze Europese normering. Heeft u vragen over deze kleding of wilt u vrijblijvend advies? Neem dan via onderstaand formulier contact op met onze adviseurs.

Wilt u vrijblijvend advies over uw bedrijfskleding?

Hester
Bedrijfskleding adviseur

Als bedrijfskleding adviseur help ik u graag verder. Ik help bedrijven dagelijks met het uitzoeken van de juiste bedrijfskleding voor hun werkzaamheden. Ik beantwoord graag uw vragen.

Stel uw vraag