Stel uw vraag

Beschermd met brandvertragende kleding

Wanneer u of uw medewerkers blootstaan aan hitte, vlammen of lasspatten, is het vereist om brandvertragende kleding te dragen. Om te zorgen dat deze kleding de hele dag gedragen kan worden, is onze kleding zo licht en comfortabel mogelijk. 

Afhankelijk van het type werkzaamheden van de mensen en de risico's waaraan uw werknemers blootgesteld worden, kunt u een keuze maken uit een ruim assortiment vlamvertragende kleding. 

Zorg dat brandvertragende kleding langer dezelfde bescherming blijft bieden

Met de juiste reiniging, onderhoud en reparatie gaat uw brandvertragende kleding langer mee. Wij leggen graag uit hoe blifjt voldoen aan de relevante normeringen.

  

Wilt u weten wat u nodig heeft of een offerte ontvangen?

Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op

Uw bedrijfsnaam:
 
 
Uw naam:*
 
 
Uw e-mail*
 
 

Waar kunnen we u mee helpen?
 
 

 
 

 
 

  

Kiezen van de juiste brandvertragende kleding

Wanneer medewerkers in contact (kunnen) komen met hitte of vlammen bent u als werkgever verplicht om hen te voorzien van brandvertragende kleding. Deze kleding voldoet aan de Europese norm EN-ISO 11612. Afhankelijk van de risico's, moet de kleding voldoen aan bepaalde beschermingsklasse. Aan welke beschermingsklasse uw vlamvertragende kleding moet voldoen, blijkt uit een gedegen RI&E.

Beschermingsklassen voor brandvertragende kleding

De norm EN-ISO 11612 kent zes verschillende beschermingsklassen die worden aangeduid met de letters A t/m F. Elke letter staat voor een ander risico en sommige hebben zelfs prestatieniveau's gedefinieerd. De stof van brandvertragende kleding bevat minimaal de letter A en één andere letter. De letter A staat voor kort contact met vlammen. De letter B staat voor bescherming tegen convectiehitte en heeft drie prestatieniveau's. Bij convectiehitte kunnen brandwonden ontstaan als gevolg van bewegende hete lucht. Omdat koude lucht daalt en hete lucht stijgt, komt de hitte in beweging.

De letter C staat voor bescherming bij stralingshitte. Testmethode ISO 6942 wordt gebruikt om te bepalen aan welk prestatieniveau de brandvertragende kleding voldoet. Hierbij wordt gekeken hoelang het duurt totdat er een eerste- of tweedegrandsbrandwond veroorzaakt kan worden.

Vervolgens geven de letters D en E aan of er bescherming geboden wordt tegen respectievelijk gesmolten aluminium- of metaalspatten. De beproevingsmethode ISO 9185 gaat met een testhuid van pvc-folie na hoeveel gram gesmolten aluminium of metaal een beschadiging veroorzaakt.

Ten slotte staat de letter F voor contacthitte. Deze beschermingsklasse is als laatste toegevoegd en geeft aan hoe lang het duurt voor de temperatuur achter een doek met 10°C stijgt bij een temperatuur van 250 °.

Hoewel er verschillende testen zijn voor de verschillende letters, worden deze separate testen niet vermeld in de genormeerde kledingstukken. Hierin wordt altijd verwezen naar de EN-ISO 11612.

Eisen voor brandvertragende kleding

De letters A t/m F worden toegekend aan de brandwerende stof, mits deze aan bepaalde prestatie eisen voldoet. Ook het volledige kledingstuk moet aan voorwaarden voldoen, wil het hele kledingstuk de normering EN-ISO 11612 toegekend krijgen Een aantal van deze eisen is als volgt:

  • Jassen moeten tot over de bovenkant van de brandvertragende broek komen, zelfs wanneer de drager voorover buigt of bukt.
  • Broekspijpen moeten de bovenkant van de schoenen bedekken, zonder dat de pijpen gaan plooien.
  • Jas- en broekzakken moeten ook van vlamwerend materiaal zijn en een flap hebben die minimaal 20 mm breder is dan de zak.
  • De schouders, kraag en het kruis van de brandvertragende kleding moeten versterkt worden
  • Maak gebruik van overlappende naden en let op behandelde metalen fournituren.
  • Brandvertragende kleding moet snel uitgetrokken kunnen worden in noodsituaties.
  • De afstand tussen sluitingen mag maximal 15 centimeter zijn.
  • De kleding moet op de juiste manier gebruikt, gereinigd en onderhouden worden. Uw leverancier of verhuurder van bedrijfskleding weet hier alles over. 

Toch op zoek naar andere kleding?

Bekijk ons volledige bedrijfskleding assortiment